Dobre jedzenie chińskie jest tam gdzie na ulicach Szanghaju, Suzhou, Kantonu czy też Pekinu odnajdziemy kuchnię ludową. Bez przepychu i blichtru. Tak już to jest z tymi kuchniami świata. Dzisiaj pyszny boczek po chińsku, danie pachnące i zawsze pełne podziwu, tych którzy już mieli szczęście je posmakować.
Zobacz więcejGotujemy wywar na wołowej i drobiowej porcji rosołowej (najlepiej na gęsinie ale mozna użyć innego drobiu) dodając 3 – 4 gęsie żołądki, warzywa korzeniowe, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól oraz…. laskę cynamonu (nie używamy cynamonu mielonego).
Zobacz więcej„Po adwokacku” bo to autorski przepis MacLawye®’a. Kapustę gotujemy na parze, podkładając pod nią w górnym garnku gałązkę świeżego lubczyku. W trakcie gotowania bardzo delikatnie (bardzo !) solimy. Gotujemy na parze nie dłużej niż 4 minuty. Na patelni mocno rozgrzewamy olej rydzowy. Wrzucamy plasterki czosnku i imbiru;
Zobacz więcejBiałe części czterech solidnych porów kroimy w cieniutkie półkrążki. Podsmażamy na oleju rydzowym. 3/4 tak podsmażonych krążków pora zalewamy wywarem. Jednego pokrojonego ziemniaka gotujemy w osobnym garnku do miękkości, soląc do smaku.
Zobacz więcejWielkopolski Kucharz Roku jest jednym z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce. Finał 2023: – I miejsce – Sergiej Kurmyszew, GardenCity – Restaurants & Catering; II miejsce – Oliwier Kowalczyk, Silver Catering; III miejsce – Adam Lelewer, Ostoja Chobienice
Zobacz więcejQuiche to placek z kruchego ciasta wypełniony nadzieniem i sosem na bazie jajek i śmietany. Wersji tego dania jest mnóstwo. Kolejna powstała z okazji koronacji Karola III. Jak poinformował Pałac Buckingham, koronacyjna wersja tej potrawy ma mieć farsz ze szpinaku, bobu i estragonu.
Zobacz więcejGęsie pipki to potrawa kuchni żydowskiej. W Galicji gęsie pipki oznaczały esencjonalny gulasz z gęsich żołądków, z dużą ilością cebuli i czosnku doprawiany na słodko przyprawą curry. Na pozostałych obszarach natomiast były to nadziewane rozmaitymi farszami gęsie szyje.
Zobacz więcejDlaczego po poznańsku ? Bo podajemy z pyzami na parze i z modrą kapustą z rodzynkami. Taką kaczkę podawano w nieistniejącej już, kultowej poznańskiej restauracji „Smakosz”. I taką podaje się u mnie w domu.
Zobacz więcejZapraszamy na najbliższy Teatr Kulinarny w Delicji. Tym razem zabierzemy Państwa na wycieczkę do Kalifornii. Przygotujemy pięć starannie wyselekcjonowanych win od winiarskich legend ale też od rokujących nowych producentów. Przedstawię Państwu jedno z najlepszych Pinot Noir od Paul Lato
Zobacz więcejWyjęte z marynaty mięso obsmażyć na mocno rozgrznym maśle klarowanym. Podlać białym winem (uwaga, to jedna z nielicznych potraw, do pieczenia której używamy białego wytrawnego wina a nie wina czerwonego). Obłożyć kilkoma ząbkami czosnku i do pieca n 160 St. C
Zobacz więcejRESTAURACJE
Dzisiaj w restauracji Domek Kata w Kołobrzegu trafiłem na Zupę rybną z boczkiem. Zestawienie wydaje się być szokujące ale zupa jest doskonała a restauracja godna polecenia.
Zobacz więcejPrzepis na gęś pieczoną świętomarcińską podawałem na MacLawye®ze jeszcze w 2008 r. więc nie ma co go powtarzać; link do historycznego wpisu wystarczy. Ale co do gąski ? Sam bym się nie odważył proponować; zatem korzystając z długoletniej znajomości, po internetowej konsultacji z restauratorem i uznanym sommelierem Panem Przemkiem Wawrzyniakiem, do…
Zobacz więcejZapraszamy na najbliższy Teatr Kulinarny w Delicji. Tym razem zabierzemy Państwa na wycieczkę do Kalifornii. Przygotujemy pięć starannie wyselekcjonowanych win od winiarskich legend ale też od rokujących nowych producentów. Przedstawię Państwu jedno z najlepszych Pinot Noir od Paul Lato
Zobacz więcejWątróbka w maśle kawowym w restaurracji Smaczki Maszki w Baranowie to dzieło kulinarne. Sos słodki z dodatkiem rabarbaru (kuchnia nie zdradzi tajemnicy, więc nawet nie próbowałem pytać, ale póki nie dojdę do tego jak ten rabarbar był przyrządzony, spokojnych snów kulinarnych miał nie będę). A przekąska: bób z orzechami laskowymi…
Zobacz więcej