Adwokatura od kuchni

Adwokatura od kuchni

Deser po adwokacku, szybko i słodko Na niedzielny poranek, czy może – zgodnie z ostatnimi na czasie poprawkami gramatycznymi – w ten niedzielny poranek proponuję lekko, przyjemnie, swobodnie i co ważne w dzisiejszych czasach niedrogo. Gdzie jeszcze kupimy o poranku składniki na nasze „adwokackie nieco na słodko” Kochani nabędziemy je w pobliskiej Żabce. Zatem dzielnie maszerujemy do niej z otuchą i nadzieją na lepsze jutro i kupujemy:  serek Mascarpone,  śmietankę słodką 30%, borówki mogą być mrożone croissanty dobrej klasy gorzką czekoladę słoik oleju kokosowego -ten jeszcze przyda się nam na nasze inne kuchenne inspiracje, a rafinowany jest idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo intensywnym kokosowym aromatem i smakiem […]

Następca – wspomnienia urojone

Następca – wspomnienia urojone

Byłem bodaj pierwszym w Polsce młodym adwokatem, który uzyskał ministerialne zezwolenie na prowadzenie kancelarii poza strukturami zespołów adwokackich. Przede mną zgodę taką otrzymywali wyłącznie adwokaci, którzy osiągnąwszy wiek emerytalny, decydowali się – jak to wówczas mówiono – pracować na pół etatu i to w miejscowości, w której nie było siedziby zespołu. Takie to były czasy. Fakt, egzamin adwokacki zdałem…

Tamara Łempicka a art deco

Tamara Łempicka a art deco

Zapraszamy na wystawę Tamary Łempickiej – jednej z najwybitniejszych artystek światowego formatu. Pośród ponad siedemdziesięciu prac Tamary Łempickiej prezentowanych na wystawie, zobaczymy obrazy olejne, rysunki oraz grafiki. Oprócz znanych kompozycji szczytowego okresu malarskiego Łempickiej, pojawią się niezwykle rzadko prezentowane wczesne prace studyjne, a także abstrakcyjna twórczość z ostatnich lat życia artystki. Ekspozycja „Tamara Łempicka a art déco” odbędzie się w dniach 17 września – 17 grudnia 2022 w Muzeum Villa la Fleur w Konstancinie-Jeziornie. Wystawa czynna w: środy, czwartki, soboty i niedziele w godzinach 10.00-18.00 Bilety dostępne od 17 września na stronie internetowej: www.villalafleur.com oraz na miejscu. Współorganizator wystawy: Muzeum Narodowe w Lublinie Mecenasem wystawy jest Dantex sp. z o.o. […]

Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej

Kulinaria w polskim prawie własności intelektualnej

Książka, która powinna się znaleźć w bibliotece każdego prawnika-smakosza. Tematyka fascynująca.  Czy przepis kulinarny może korzystać z ochrony prawa autorskiego czy też szroko rozumianej ochrony prawa własności intelektualnej. Czy sztuką kulinarną (objętą ochroną prawną) może być sam przepis kulinarny a może wykonanie potrawy; jak w dziele muzycznym kompozycja i i interpretacja ? Nota wydawnicza: W prezentowanej publikacji autor udowadnia, że szeroko rozumiane kulinaria mogą być i często są przedmiotem ochrony w prawie własności intelektualnej. Zgodnie z tezą zawartą w książce wytwory człowieka nazywane kulinariami można próbować rozpatrywać jako znaki towarowe, oznaczenia geograficzne, wynalazki, know-how czy wreszcie jako utwory. W opracowaniu autor omawia w szczególności: – oznaczenia jakościowe kulinariów; – wynalazki kulinarne; […]

Bób z orzechami laskowymi

Bób z orzechami laskowymi

Z bobem jest trochę tak jak ze szparagami. Ze szparagami można eksperymentować ale zawsze wraca się do tych polanych masłem i zrumienioną bułką. Bób najlepszy z czosnkiem i koperkiem. Niemniej poeksperymentujmy skoro sezon na bó w pełni. Bób ugotować na parze. Młodemu wystarczą 3 minuty. Nieco dojrzalszy wymaga około 10 minut. W trakcie gotowania parowany bób osolić. Na głebokiej patelni mocno rozgrzać klarowane masło. Wrzucić drobno posiekaną w piórka cebulę (szalotkę albo cebulę słodką); podsmażać do zeszklenia, nie dopuszczając do zrumienienia. Orzechy laskowe ułożyć na desce. Przykryć folią spożywczą i utłuc na miazgę płaskim tłuczkiem. (Można to zrobić w moździerzu – ale roboty więcej, orzechy z moździerza wyskakują no i […]

Żydowski kawior

Żydowski kawior

Żydowski kawior, to tradycyjna potrawa szabasowa. Skąd wzięła się nazwa tego nie wie nikt; owo danie, to nic innego jak siekana wątróbka z cebulą i ugotowanymi jajkami a z prawdziwym kawiorem ma tyle samo wspólnego co Prawo i Sprawiedliwość z prawem i sprawiedliwością (czyli nic poza nazwą). Stwierdzenie, że żydowski kawior to siekana wątróbka z cebulką i ugotowanym jajkiem, jest jednak daleko idącym uproszczeniem; i to uproszczeniem mającym swoje konsekwencje, bowiem w sieci możemy wyszukać takie właśnie „uproszczone” przepisy. W istocie są to przepisy na pastę z wątróbki, bo prawdziwy żydowski kawior przyrządzamy tak: Trochę więcej niż pół kilograma gęsich wątróbek oczyszczamy i moczymy w źródlanej bardzo zimnej wodzie około […]