Szparagi à la polonaise

Szparagi à la polonaise

Szparagi, jak zrobić każdy wie. Przynajmniej w Wielkopolsce. Maj się zaczął, zatem mamy początek sezonu szparagowego. Najważniejszy jest wybór dobrych szbaragów na targu. Najlepsze średnio-grube (max 1,5 cm), jędrne i świeże; tzn. zbierane przed świtem w dniu zakupu. Latwo poznać, bo u nasady nie mogą być suche, powinny być lekko wilgotne i jędrne. Najlepiej kupić u zaufanego dostawcy. Acha,… kupujemy szparagi białe. To zielone co udaje szparagi, mimo wielu pochwał i zachwytów, prawdziwym szparagiem nie jest ! To producenci, którym nie chce się przed świtem zbierać szparagów specjalną łyżką nim się wybiją na świat i zbierają plony maszynowo, usiłują wmówić światu, że zielony szparag to też szparag. Może botanicznie tak […]

Kreplachy

Kreplachy

Ciasto robimy takie jak zwykle na pierogi. Kreplachy lepimy z kwadratów, po przekątnej „w trójkąty”. Farsz do kreplachów: mięso wołowe pieczone, wątróbka drobiowa podsmażona i uduszona, (można dodać posiekane jajko na twardo), cebula podsmażona, czosnek świeży, rodzynki i żurawina suszona, sól, papryka słodka, pieprz czarny mielony i koniecznie cynamon. Po ugotowaniu podsmażamy na złoty kolor na gęsim smalcu (na maśle też można – i moim zdaniem nawet smaczniejsze – ale wówczas nie będą już koszerne, bo zgodnie z ortodoksyjnymi zasadami nie wolno przygotowując potrawy, łączyć wyrobów mlecznych z mięsem). Kreplachy są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu (gdy tylko ugotowane można podać w barszczu, gdy podpieczone na osobnym talerzyku); ale najlepiej […]

Śledź z wiśniami

Śledź z wiśniami

Przygotowanie śledzi zawsze odbywa się w trzech etapach. Najpierw należy sledzie odsolić. Nie ma generalnej recepty jak długo i ile razy zmieniać wodę. Najważniejsze aby woda była bardzo zimna. Zatem śledzie zalewamy zimną wodą na trzy godziny. Sprawdzamy czy są już odsolone, po prostu próbując. Jeśli nadal – według naszego indywidualnego gustu – zbyt słone, zalewamy ponownie zimną wodą na kilka godzin. Najkrócej śledzie odsalałem trzy godziny; najdłużej dziewięć. Dobra rada: śledź nieco słony po odsoleniu powinien pozostać. Taki zupełny wymoczek przestaje smakować. Drugi etap to zamarynowanie śledzi w odpowiedniej zalewie. Takie do śmietany lub oleju są gotowe po odsoleniu. Ale my robimy śledzie z wiśniami. Przygotujmy marynatę: czwarta część […]

Adwokaci. Zraniony zapał

Adwokaci. Zraniony zapał

17 maja 2022 r. wydawnicza premiera nowej książki adwokata Artura Nowaka. Ponieważ miałem ten przywilej, że mogłem książkę przeczytać w wersji redakcyjnej jeszcze przed wydawniczą premierą – gorąco polecam. Jerzy Marcin Majewski adwokat Odkryj tajemnice profesji tak starej jak konflikt i zbrodnia. Kim tak naprawdę są ludzie w togach z zielonym żabotem ? Adwokaci to fascynująca podróż po arkanach tej starej jak konflikt i zbrodnia profesji. Otwierając drzwi gabinetów mecenasów, poznajemy odartą z blichtru i mitów rzeczywistość. Mamy okazję poczuć krańcowe emocje sądowych batalii, w których stawką bywa wolność albo bankructwo, a sednem ludzki dramat. Jak sprostać kryzysowi, z którym zazwyczaj przychodzi do adwokata klient? Czasem pierwsze decyzje okazują się […]

Nadchodzi III Wojna Światowa

Nadchodzi III Wojna Światowa

Obowiązkowa lektura dla każdego Polaka na wiosnę 2022 r. Kup w Empiku Doskonali autorzy: Piotr Zychowicz, historyk, dziennikarz, twórca kanału Historia Realna Historia Realna – Społeczność oraz dr Jacek Bartosiak (*), specjalista w zakresie geopolityki, twórca instytutu Strategy and Future i adwokat. Refleksje autorów, sposób formułowania wniosków, trzeźwy i realistyczny ogląd sytuacji sprawia, że można powiedzieć, że jest to nowa jakość w polskiej dyskusji w przedmiocie stosunków międzynarodowych, która do tej pory był polukrowanym opowiadaniem o wiecznej przyjaźni wszystkich ze wszystkimi. Autorzy wyjaśniają dlaczego wiele wskazuje na to, że napięcia strukturalne istniejące obecnie w stosunkach międzynarodowych z dużą dozą prawdopodobieństwa mogły/mogą doprowadzić do wojny – wojny rozumianej zresztą szerzej niż […]

Barszcz ukraiński po polsku

Barszcz ukraiński po polsku

Dlaczego po polsku ? Bo przepis nie jest z Ukrainy. Taki barszcz ukraiński przyrządzany przez Babcię Bronię zapamietałem z dzieciństwa. Babcia mówiła, że to jest zupa gotowana w pięciu garach. Ponoć na Ukrainie z barszczem jest trochę tak jak z naszym żurem albo zupą cebulową; w każdym domu, w każdej kuchni i w każdej restauracji jest nieco inny a gospodynie i szefowie kuchni mają swoje tajemne sposoby jego przyrządzania. Wokół barszczu ukraińskiego jest też wiele kulinarnych sporów. Czy prawdziwy jest z fasolą ? Czy należy do wywaru dodawać wędzonki ? Nie wnikam i nie zabieram głosu w tych sporach. Podaję tak jak pamiętam. A jest wspaniały. Zatem zaczynamy. Dzień wcześniej […]

Na przykład Majewski

Na przykład Majewski

Weźmy przykład z Majewskiego. Ten nie memła. A jak już coś powi, no to boki zrywać. Dość tej całej pederastii artystycznej, tego zacimniania horyzontów mysli współczesnej. Na przykład Majewski. Nie zaciemnia… [Tak nieco z dystansem (z uwagi na nazwisko) przypominam kultowy tekst „Na przykład Majewski” niemniej kultowego artysty Wiesława Dymnego; mimo, że w sporo czasu minęło jakoś mi pasuje do obecnej rzeczywistości.]

Zrazy zawijane po polsku

Zrazy zawijane po polsku

Zrazy zawijane to danie wyśmienite, wizytówka naszej polskiej kuchni, warte są grzechu, zaskoczą  swoim zapachem i aromatem najbardziej wybrednych przy naszym stole . Po mału rozkrawając zrazy dociekając co jest w środku ogarnia nas amok dobrych smakowych odkryć i wspaniałych odczuć, a z każdym kolejnym soczystym kęsem napawamy się pozytywną energią i przyjaznym uczuciem do biesiadników przy naszym stole.