Quiche ze szpinakiem, bobem i estragonem – królewskie danie koronacyjne (dla ludu)

Quiche ze szpinakiem, bobem i estragonem – królewskie danie koronacyjne (dla ludu)

Quiche ze specjalnie opracowanym nadzieniem ze szpinaku, bobu i estragonu będzie serwowany w koronacyjny weekend w całej Wielkiej Brytanii podczas spotkań, na których mieszkańcy Wysp będą świętowali intronizację nowego władcy. Przepis na to danie wybrali osobiście król Karol i jego żona Camilla.

Quiche to placek z kruchego ciasta wypełniony nadzieniem i sosem na bazie jajek i śmietany. Wersji tego dania jest mnóstwo. Kolejna powstała z okazji koronacji Karola III.

Jak poinformował Pałac Buckingham, koronacyjna wersja tej potrawy ma mieć farsz ze szpinaku, bobu i estragonu. Potrawa tego dania to nawiązanie do stworzonego specjalnie na koronację królowej Elżbiety II w 1953 r. „Koronacyjnego kurczaka” z curry i majonezem. Tamten przepis nadal cieszy się popularnością wśród Brytyjczyków.

Koronacyjny quiche ze szpinakiem i bobem

Pałac Buckingham na swojej stronie internetowej zapewnił, że król Karol III i królowa konsorta Camilla wybrali danie osobiście. Przepis można łatwo dostosować do gustów i preferencji. Chodzi bowiem o to, aby danie mogło się pojawić na tysiącach wspólnych spotkań w całym kraju, którymi Brytyjczycy będą świętowali koronację zaplanowaną na 6 maja.

„Głęboki quiche z chrupiącym, lekkim ciastem i delikatnymi w smaku szpinakiem, bobem i świeżym estragonem. Jedz na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą i gotowanymi młodymi ziemniakami”, czytamy w przepisie zamieszczonym na stronie internetowej rodziny królewskiej.