Solianka

Solianka

Przejdźmy do sporządzenia solianki i do tego potrzebujemy dobrego nastroju, trochę praktyki i szczyptę fantazji , oraz dwie cebule posiekane w kostkę , czosnek , starte na dużych oczkach kiszone ogórki, papryczka chili, marchew, pieczarki – zarumienić na patelni i odstawić. Podsmażyć plasterki wędzonej kiełbasy. Przygotowany uprzednio bulion gotujemy z mięsem (które po ugotowaniu kroimy w pasemka) dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwki i kapary.

Halibut w borowikach

Halibut w borowikach

Halibut jest nie tylko cennym źródłem białka ale zawarte są w nim również znaczne ilości witaminy B6, B12 oraz jest ważnym źródłem składników mineralnych takich jak potas, selen i to czyni go świetnym rozwiązaniem dla osób poszukujących ryb małokalorycznych i o dobrym smaku. Smak halibuta, jego soczystość, rozpływanie się w ustach, decyduje o jego walorach i gościnie na naszych stołach.

Duńska zupa z sera po adwokacku

Duńska zupa z sera po adwokacku

Adwokatura od kuchni, adw. Marek Morawski Zupa serowa Dzisiaj na zimowy dzień gorąca i mocno fantazyjna zupa w nawiązaniu do podbijającej podniebienia kuchni francuskiej. Jestem oddanym, czytelnikiem wielu pozycji cennych przepisów kuchennych w tym znakomitej autorki Pani Marii ( Marja) Disslowej. Ale jak podkreślała autorka , nigdy nie traćmy wiary we własne dobre pomysły , nawet jak jesteśmy wierni samym przepisom . Przygotujmy sobie ziemniaki i marchewkę drobnie w kostkę pokrojone z ziołami prowansalskimi , dodajmy suszoną papryczkę chili , ale raczej w niedużej ilości,lekko podsmażamy na dobrej oliwie może być extra vergin, choć pamiętajmy o tym (co już „ podnosiłem ”), że samżymy bardzo ostrożnie. Do tego cebula pokrojona […]

Zupa dyniowa w Adwencie

Zupa dyniowa w Adwencie

Z wielką przyjemnością informuję, że MacLawye® „pozyskał” nowego Autora. Pan Mecenas Marek Morawski zgodził się na 'przedruki’ jego krótkich przepisów-felietonów, które konsekwentnie publikuje na fb, udostępniając w grupie dyskusyjnej Adwokatura Polska w cyklu wpisów „Adwokatura od kuchni”. I takim tagiem [adwokatura od kuchni] oznaczane będą wpisy Pana Mecenasa na portalu MacLawye® w dziale Sztuka Kulinarna. Przeczytaj przepis na zupę >>>