Adwokatura od kuchni

Adwokatura od kuchni

Deser po adwokacku, szybko i słodko Na niedzielny poranek, czy może – zgodnie z ostatnimi na czasie poprawkami gramatycznymi – w ten niedzielny poranek proponuję lekko, przyjemnie, swobodnie i co ważne w dzisiejszych czasach niedrogo. Gdzie jeszcze kupimy o poranku składniki na nasze „adwokackie nieco na słodko” Kochani nabędziemy je w pobliskiej Żabce. Zatem dzielnie maszerujemy do niej z otuchą i nadzieją na lepsze jutro i kupujemy:  serek Mascarpone,  śmietankę słodką 30%, borówki mogą być mrożone croissanty dobrej klasy gorzką czekoladę słoik oleju kokosowego -ten jeszcze przyda się nam na nasze inne kuchenne inspiracje, a rafinowany jest idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo intensywnym kokosowym aromatem i smakiem […]

Zrazy zawijane po polsku

Zrazy zawijane po polsku

Zrazy zawijane to danie wyśmienite, wizytówka naszej polskiej kuchni, warte są grzechu, zaskoczą  swoim zapachem i aromatem najbardziej wybrednych przy naszym stole . Po mału rozkrawając zrazy dociekając co jest w środku ogarnia nas amok dobrych smakowych odkryć i wspaniałych odczuć, a z każdym kolejnym soczystym kęsem napawamy się pozytywną energią i przyjaznym uczuciem do biesiadników przy naszym stole.

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Adwokatura od kuchni adw. Marek Morawski   Adwokaturę od kuchni czasami opanowuje dzika żądza przyrządzenia do zjedzenia czegoś bardzo smakowitego i prostego tak na dobre i złe nie bacząc na uwagi ze strony wagi stojącej w łazience. Jak mawiał- Salvador Dali „można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”. Przecież radość z życia to też radość z jedzenia. Pod warunkiem by nie przesadzać i trzymać nasze zdrowie w ryzach umiaru i rozsądku.  Przejdźmy zatem do meritum i na dzisiaj jedna z fajnych propozycji na super szybkie dobre danie.  Tym kulinarnym tworem jest ciasto francuskie ze szpinakiem.  Na rozgrzaną patelnię z oliwą lub klarowanym masłem wrzucamy czosnek i szpinak […]

Kaczka adwokacka

Kaczka adwokacka

Adwokatura od kuchni adw. Marek Morawski Martwiły się inne kaczki: „Co będzie z takiej dziwaczki?” Aż wreszcie znalazł się kupiec: „Na obiad można ją upiec!” Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka! Tak to przedstawił Jan Brzechwa, nasz polski adwokat i poeta, a jak to zrobi Adwokatura od kuchni. Nie ma lepszego pomysłu na reprezentację naszej kuchni , jak kaczka po polsku. Przygotowanie tego dania wbrew pozorom nie jest skomplikowane , natomiast wymaga czasu i „dozoru” piekarnika; niestety dozór osobisty, inaczej się nie da. Kaczkę rozmrażamy, należy jednak pamiętać, że […]