Kapuśniak

Kapuśniak

Adwokatura od kuchni adw. Marek Morawski Ddzisiaj tradycja ,  nasza  ojczysta , bo z dziada pradziada , kapuśniak , czyli zupa znana i lubiana od Bałtyku do Tatr. Jeszcze przed  naszym gotowaniem sam zamiar (bezpośredni żaden ewentualny )  powoduje znaczne zniewolenie naszych zdolności i radości smakowych. Tak przy okazji gotując kapuśniak zawsze mam obraz z filmu Kapuśniaczek – francuski film komediowy w reżyserii Jeana Giraulta z 1981 roku. Przedostatni film z udziałem Louisa de Funèsa i te jego gotowanie kapuśniaczka Znakomity aktor, niezastąpiony, bawił on  miliony i cóż brakuje go na ekranach i ….w kuchni. Ale do meritum sprawy , nasz polski kapuśniak to cud zupa wśród zup. Proszę nie […]

Duńska zupa z sera po adwokacku

Duńska zupa z sera po adwokacku

Adwokatura od kuchni, adw. Marek Morawski Zupa serowa Dzisiaj na zimowy dzień gorąca i mocno fantazyjna zupa w nawiązaniu do podbijającej podniebienia kuchni francuskiej. Jestem oddanym, czytelnikiem wielu pozycji cennych przepisów kuchennych w tym znakomitej autorki Pani Marii ( Marja) Disslowej. Ale jak podkreślała autorka , nigdy nie traćmy wiary we własne dobre pomysły , nawet jak jesteśmy wierni samym przepisom . Przygotujmy sobie ziemniaki i marchewkę drobnie w kostkę pokrojone z ziołami prowansalskimi , dodajmy suszoną papryczkę chili , ale raczej w niedużej ilości,lekko podsmażamy na dobrej oliwie może być extra vergin, choć pamiętajmy o tym (co już „ podnosiłem ”), że samżymy bardzo ostrożnie. Do tego cebula pokrojona […]

Zupa dyniowa w Adwencie

Zupa dyniowa w Adwencie

Z wielką przyjemnością informuję, że MacLawye® „pozyskał” nowego Autora. Pan Mecenas Marek Morawski zgodził się na 'przedruki’ jego krótkich przepisów-felietonów, które konsekwentnie publikuje na fb, udostępniając w grupie dyskusyjnej Adwokatura Polska w cyklu wpisów „Adwokatura od kuchni”. I takim tagiem [adwokatura od kuchni] oznaczane będą wpisy Pana Mecenasa na portalu MacLawye® w dziale Sztuka Kulinarna. Przeczytaj przepis na zupę >>>

Sztuka i kultura restauracyjna w Poznaniu

Sztuka i kultura restauracyjna w Poznaniu

Jako teoretyk sztuki kulinarnej dokonuję na podobieństwo uczonych w prawie, różnych kwalifikacji: sztuka restauracyjna  to – jak nazwa wskazuje – ten dział sztuki kulinarnejj, który zajmuje się nie tylko prowadzeniem restauracji ale bywaniem w nich. A może przed wszystkim bywaniem. Nader rzadko (chyba dotychczas ani raz) nie publikowałem na MacLawye® – w dziale sztuka kulinarna – materialów innych autorów. Tym razem czynię wyjątek dla Roberta Makłowicza. Ten znakomity gawędziarz kulinarny odwiedził Poznań i dosłownie przed kilkoma dniami była premiera odcinka Jego podcastu pt. wielokulturowy Poznań. Trzeba było Makłowicza, żeby odkryć to co mam w zasiegu spaceru. ***    

Zapomniana przekąska

Zapomniana przekąska

Dzisiaj coś, co na naszym stole może być uznane za wyjątkowo wyrafinowaną przekąskę. Na pewno zaskoczy gości. Szpik wołowy. O tej przkąsce mówiono „masło bogów”. I coś w tym jest. Banalnie prosty w przyrządzeniu. Kupujemy kości szpikowe. Przed przyrządzeniem bardzo dokładnie myjemy. Potem osuszamy. Wkładamy do piekrnika na około 20 minut. Wszystko. Podajemy posypując szpik wyłącznie grubą solą i pieprzem. Nic więcej. Ja dodaje kilka kropel oliwy. No i….  jak to jeść ? Podaję małe łyżeczki kawowe. Tego się nie je. To się smakuje.  

Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

„Więcej szczęścia daje ludzkości odkrycie nowej potrawy, niż odkrycie nowej planety.” Anthelme Brillat-Savarin „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej” – mała książeczka, która wywołała duże zamieszanie, a swemu autorowi zapewniła pierwszy i jedyny w historii awans z sędziego na tzw. Papieża Gastronomii. Brillat-Savarin opublikował ją w 1825 r. w wieku 70 lat – na rok przed śmiercią. Od tamtej pory do dziś dzieło jest biblią wszystkich smakoszy. A jak to z biblią bywa – niby wszyscy znają, ale niewielu przeczytało. Anthelme Brillat-Savarin, urodził się w departamencie Ain by jako nastolatek przenieść się do Burgundii. Tam w Dijon podejmuje studia prawnicze, chemiczne i medyczne. Po ukończeniu studiów wraca do rodzinnego […]