Sztuka i kultura restauracyjna w Poznaniu

Sztuka i kultura restauracyjna w Poznaniu

Jako teoretyk sztuki kulinarnej dokonuję na podobieństwo uczonych w prawie, różnych kwalifikacji: sztuka restauracyjna  to – jak nazwa wskazuje – ten dział sztuki kulinarnejj, który zajmuje się nie tylko prowadzeniem restauracji ale bywaniem w nich. A może przed wszystkim bywaniem. Nader rzadko (chyba dotychczas ani raz) nie publikowałem na MacLawye® – w dziale sztuka kulinarna – materialów innych autorów. Tym razem czynię wyjątek dla Roberta Makłowicza. Ten znakomity gawędziarz kulinarny odwiedził Poznań i dosłownie przed kilkoma dniami była premiera odcinka Jego podcastu pt. wielokulturowy Poznań. Trzeba było Makłowicza, żeby odkryć to co mam w zasiegu spaceru. ***    

Zapomniana przekąska

Zapomniana przekąska

Dzisiaj coś, co na naszym stole może być uznane za wyjątkowo wyrafinowaną przekąskę. Na pewno zaskoczy gości. Szpik wołowy. O tej przkąsce mówiono „masło bogów”. I coś w tym jest. Banalnie prosty w przyrządzeniu. Kupujemy kości szpikowe. Przed przyrządzeniem bardzo dokładnie myjemy. Potem osuszamy. Wkładamy do piekrnika na około 20 minut. Wszystko. Podajemy posypując szpik wyłącznie grubą solą i pieprzem. Nic więcej. Ja dodaje kilka kropel oliwy. No i….  jak to jeść ? Podaję małe łyżeczki kawowe. Tego się nie je. To się smakuje.  

Makrela w agreście

Makrela w agreście

Co by nie mówić o Francuzach, do spożywania posiłków przywiązują ogromną wagę a sztukę kulinarną podnieśli na wyżyny. Są potrawy kuchni francuskiej, które wywarły wpływ na język francuski. Otóż agrest po francusku to groseille à maquereau, czyli w tłumaczeniu dosłownym porzeczka do makreli.  Zestawienie doskonałe. W Polsce makrela znana jest przede wszystkim w formie wędzonej i starszym smakoszom niezbyt dobrze się kojarzy z czasami słusznie minionymi; była bwiem rybą dosyć powszechnie dostępną i tanią, przez co uważana jest obecnie za rybę raczej poślednią. A niesłusznie, bo to ryba smaczna (choć tłusta), zaś podana w agreście jest po prostu arcydziełem kulinarnym i to stosunkowo prostym w przyrządzeniu. Świeże makrele są niekiedy […]