Pomnikowe psy polskie

Pomnikowe psy polskie

Ferdynand Wspaniały – to ukochany pies dzieciństwa. Ferdynand to bohater literacki. Trudno  się dziwić, że swój pomnik w Bielsku Białej ma gwiazda kina, czyli Reksio. Ferdynand Wspaniały w Łodzi prezentuje się dostojnie w meloniku i zaiste wspaniale z parasolem. Parasola swojego pana, profesora Filutka, pilnuje w Toruniu piesek Filuś, niezapomniany piesek z „Przekroju” stworzony i wykreowany przez Zbigniewa Lengrena. Nasze psy doczekały się swoich pomników. Jest pomnik psa szczęśliwego w Warszawie i najwierniejszego przyjaciela w Krakowie. Jest też pomnik bezimiennego kundelka w Poznaniu i pomnik w Białymstoku. Werniks – pies artystów – ma swój pomnik w Kazimierzu Dolnym. Jest pomnik psa przed zamkiem w Kórniku. I smutek psa z rozstania […]

Kapuśniak

Kapuśniak

Adwokatura od kuchni adw. Marek Morawski Ddzisiaj tradycja ,  nasza  ojczysta , bo z dziada pradziada , kapuśniak , czyli zupa znana i lubiana od Bałtyku do Tatr. Jeszcze przed  naszym gotowaniem sam zamiar (bezpośredni żaden ewentualny )  powoduje znaczne zniewolenie naszych zdolności i radości smakowych. Tak przy okazji gotując kapuśniak zawsze mam obraz z filmu Kapuśniaczek – francuski film komediowy w reżyserii Jeana Giraulta z 1981 roku. Przedostatni film z udziałem Louisa de Funèsa i te jego gotowanie kapuśniaczka Znakomity aktor, niezastąpiony, bawił on  miliony i cóż brakuje go na ekranach i ….w kuchni. Ale do meritum sprawy , nasz polski kapuśniak to cud zupa wśród zup. Proszę nie […]

Duńska zupa z sera po adwokacku

Duńska zupa z sera po adwokacku

Adwokatura od kuchni, adw. Marek Morawski Zupa serowa Dzisiaj na zimowy dzień gorąca i mocno fantazyjna zupa w nawiązaniu do podbijającej podniebienia kuchni francuskiej. Jestem oddanym, czytelnikiem wielu pozycji cennych przepisów kuchennych w tym znakomitej autorki Pani Marii ( Marja) Disslowej. Ale jak podkreślała autorka , nigdy nie traćmy wiary we własne dobre pomysły , nawet jak jesteśmy wierni samym przepisom . Przygotujmy sobie ziemniaki i marchewkę drobnie w kostkę pokrojone z ziołami prowansalskimi , dodajmy suszoną papryczkę chili , ale raczej w niedużej ilości,lekko podsmażamy na dobrej oliwie może być extra vergin, choć pamiętajmy o tym (co już „ podnosiłem ”), że samżymy bardzo ostrożnie. Do tego cebula pokrojona […]

Adwokatura i stare majtki Dody; czyli ile adwokat powinien zarabiać na godzinę

Adwokatura i stare majtki Dody; czyli ile adwokat powinien zarabiać na godzinę

Więc stawiam prawdziwe pieniądze przeciwko kasztanom, że ten wpis uzyska większą oglądalność niż problematyka wynagrodzeń adwokackich, dokumentowania szkoleń punktami, komunikacji między środowiskiem adwokackim a Naczelną Radą Adwokacką i inne wpisy istotne dla środowiska adwokackiego. Ano takie czasy.

Zupa dyniowa w Adwencie

Zupa dyniowa w Adwencie

Z wielką przyjemnością informuję, że MacLawye® “pozyskał” nowego Autora. Pan Mecenas Marek Morawski zgodził się na ‘przedruki’ jego krótkich przepisów-felietonów, które konsekwentnie publikuje na fb, udostępniając w grupie dyskusyjnej Adwokatura Polska w cyklu wpisów “Adwokatura od kuchni”. I takim tagiem [adwokatura od kuchni] oznaczane będą wpisy Pana Mecenasa na portalu MacLawye® w dziale Sztuka Kulinarna. Przeczytaj przepis na zupę >>>

Sztuka i kultura restauracyjna w Poznaniu

Sztuka i kultura restauracyjna w Poznaniu

Jako teoretyk sztuki kulinarnej dokonuję na podobieństwo uczonych w prawie, różnych kwalifikacji: sztuka restauracyjna  to – jak nazwa wskazuje – ten dział sztuki kulinarnejj, który zajmuje się nie tylko prowadzeniem restauracji ale bywaniem w nich. A może przed wszystkim bywaniem. Nader rzadko (chyba dotychczas ani raz) nie publikowałem na MacLawye® – w dziale sztuka kulinarna – materialów innych autorów. Tym razem czynię wyjątek dla Roberta Makłowicza. Ten znakomity gawędziarz kulinarny odwiedził Poznań i dosłownie przed kilkoma dniami była premiera odcinka Jego podcastu pt. wielokulturowy Poznań. Trzeba było Makłowicza, żeby odkryć to co mam w zasiegu spaceru. ***