maclawyer.blog

maclawyer.blog

Witryna http://maclawyer.blog jest osobistym blogiem Mecenasa Jerzego Marcina Majewskiego, prowadzonym na platformie WordPress.com. Adwokacki Magazyn Publicystyczny MacLawye® – portal na którym się właśnie znajdujesz – pod adresem http://maclawyer.eu prowadzony jest jako portal ilustrowany w systemie WordPress.org. W ciągu XII lat obecności w sieci Magazyn zmieniał swoją formę graficzną, usuwano z niego także wpisy archiwalne. Blog pozostaje w miarę niezmienny, zachowując jednocześnie wszystkie wpisy archiwalne (chociaż znikoma część jednak gdzieś się zapodziała). Co miesiąc pod niezmienianym adresem https://adwokatmajewski.pl publikowana jest także na platformie Spark.Adobe „okładka” wydania bieżącego; witryna z linkami do najistotniejszych tematów i wpisów miesiąca. Na blogu, pod adresem http://maclawyer.blog publikowane są wyłącznie wpisy osobiste Mecenasa Jerzego Marcina Majewskiego (niekiedy zdarzają […]

Jakiego rodzaju jest PiS ?

Jakiego rodzaju jest PiS ?

Nie, nie !… Zadanym w tytule pytaniem nie prowokuję. Nie idzie mi o rodzaj organizacji, czyli nie pytam o rodzaj w rozumieniu socjologicznym czy politologicznym – jakiego rodzaju organizacją w tym znaczeniu jest PiS wiem doskonale z obserwacji i to mi wystarczy. Pytam w znaczeniu czysto gramatycznym. No bo tak: Ten PiS zniszczył – jeśli odczytujemy w skrócie, czyli czytamy „PiS” nie rozwijając do pełnej nazwy. Ale może też być: PiS zniszczyło polski wymiar sprawiedliwości, kiedy czytamy, że zrobiło to Prawo i Sprawiedliwość. Ale czy nie będzie właściwiej napisać, że PiS zniszczyła procedury parlamentarne, czytając (a w zasadzie mając w domyśle), że partia Prawo i Sprawiedliwość tego niecnego czynu dokonała. […]

Przenosiny MacLawye®’a – i podsumowanie oglądalności w 2018 r.

Przenosiny MacLawye®’a – i podsumowanie oglądalności w 2018 r.

W 2019 r. przenosimy MacLawye®’a pod nowy adres. Dotychczasowy adres http://mclawyer.ayz.pl/jmm/ zmienia się na adres https://adwokatmajewski.pl/. Czytelnicy nie powinni nawet zauważyć tej zmiany. Tzw. „Okładka miesiąca” czyli specjalna strona do łatwiejszego i szybszego przeglądania Magazynu MacLawye® na smartfonach, https://adwokatmajewski.pl, co miesiąc zmieniana, zawierająca linki do adresów strony głównej, będzie oczywiście kierowała już do nowego adresu. Wszystkie wpisy z roku 2018 i wcześniejsze pozostają pod starym adresem. Do nowego MacLawye®’a skopiowane zostają jedynie te wpisy, które w 2018 r. wzbudziły największe zainteresowanie adwokatów i aplikantów adwokackich, bez względu na datę ich publikacji. Zarówno przenosiny i nowy layout MacLawye®’a, jak i koniec roku, skłaniają do podsumowania oglądalności witryny. Nie jest źle, chociaż artykuły w […]

W wigilię Wigilii – kilka przepisów i tajemnic kulinarnych

W wigilię Wigilii – kilka przepisów i tajemnic kulinarnych

Potrawy wigilijne Blog prywatny ma tę przewagę nad branżowym portalem tematycznym, że obok wpisów poważnych obok analiz prawnych czy relacji z podniosłych wydarzeń, można od czasu do czasu zrobić wpis bardziej prywatny. Już z samej zasady na tym blogu obok tekstów publicystycznych z zakresu prawa i polityki publikowane są lżejsze wpisy „o wyższości komputerów Mac nad komputerami PC”. A o czym napisać w przeddzień Wigilii ? Dyskusja o wyższości grzybowej z łazankami nad barszczem z uszkami była w domu MacLawye®’a (po ożenku) prowadzona tak długo, że w końcu utarła się tradycja podawania jako pierwszej zupy grzybowej a po 5-ej potrawie barszczu z pasztecikami. 🙂 I spór został rozstrzygnięty na rzecz […]

Wigilijny karp w galarecie

Wigilijny karp w galarecie

Ile domów tyle zwyczajów wigilijnych. W moim domu karp w galarecie był (i jest) podstawowym daniem wigilijnym. Do pieczonego trudno dotrwać. I jakoś tak wyszło, że tego w galarecie wszyscy najbardziej lubią. *** Karpie (u nas szykujemy z pięciu) sprawić. Łby oczyścić; dokładnie usunąć oczy i skrzela. Ugotować wywar na włoszczyźnie (z niewielką ilością marchwi i bez kapusty ale ze sporą ilością cebuli) oraz na karpich łbach, ościach i płetwach. Posolić. Gotować tak na lekkim ogniu około 40 minut. Dodać dużą garść rodzynek oraz małą migdałów. Włożyć w ten wywar dzwonka karpia i dalej gotować około 20 minut. Można dodać mały kieliszek dobrego białego wina mozelskiego. Na 10 minut przed […]

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Z zupą cebulową jest jak z żurem albo barszczem ukraińskim na Ukrainie. W każdym domu, w którym jeszcze się uprawia sztukę kulinarną, a i w każdej restauracji, zupa cebulowa jest inna i robiona zazwyczaj według sekretnego przepisu. Jest jednak kilka cech wspólnych. Zupa cebulowa podaje się zawsze z grzankami i tartym serem. Grzanki mogą być podawane różnie, bądź to w formie kromki bądź kostki. Ser utarty (ale nigdy parmezan, raczej ser typu Ementaler i tarty na wiór). No i przyprawy. Polska zupa cebulowa tym się różni od francuskiej, że jest przyprawiana mocno korzeniami. Ponoć król Stanisław spóźnił się na koronację, Królowej Córki bo w gospodzie gdzie stanął, francuską zupę cebulową […]