Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

„Więcej szczęścia daje ludzkości odkrycie nowej potrawy, niż odkrycie nowej planety.” Anthelme Brillat-Savarin „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej” – mała książeczka, która wywołała duże zamieszanie, a swemu autorowi zapewniła pierwszy i jedyny w historii awans z sędziego na tzw. Papieża Gastronomii. Brillat-Savarin opublikował ją w 1825 r. w wieku 70 lat – na rok przed śmiercią. Od tamtej pory do dziś dzieło jest biblią wszystkich smakoszy. A jak to z biblią bywa – niby wszyscy znają, ale niewielu przeczytało. Anthelme Brillat-Savarin, urodził się w departamencie Ain by jako nastolatek przenieść się do Burgundii. Tam w Dijon podejmuje studia prawnicze, chemiczne i medyczne. Po ukończeniu studiów wraca do rodzinnego […]

Makrela w agreście

Makrela w agreście

Co by nie mówić o Francuzach, do spożywania posiłków przywiązują ogromną wagę a sztukę kulinarną podnieśli na wyżyny. Są potrawy kuchni francuskiej, które wywarły wpływ na język francuski. Otóż agrest po francusku to groseille à maquereau, czyli w tłumaczeniu dosłownym porzeczka do makreli.  Zestawienie doskonałe. W Polsce makrela znana jest przede wszystkim w formie wędzonej i starszym smakoszom niezbyt dobrze się kojarzy z czasami słusznie minionymi; była bwiem rybą dosyć powszechnie dostępną i tanią, przez co uważana jest obecnie za rybę raczej poślednią. A niesłusznie, bo to ryba smaczna (choć tłusta), zaś podana w agreście jest po prostu arcydziełem kulinarnym i to stosunkowo prostym w przyrządzeniu. Świeże makrele są niekiedy […]

Dlaczego eHaker ?

Dlaczego eHaker ?

Dlaczego eHaker ? Bo wszystkie psiaki z tego miotu, zgodnie z regułami hodowli ZKwP, muszą być na „e” :-), natomiast Haker, bo jest pierwszym stworem, który potrafi mnie skutecznie odciągnąć od komputera. 🙂 Oczywiście to „e” pozostaje tylko w dokumentach; na co dzień tego „e” nie czytamy, po prostu jest Haker. eHaker ma już miesiąc.       Przodkowie: Mimo, że eHaker ma zacny rodowód, nie będzie psem wystawowym ani rasowym reproduktorem. W drugim tygodniu ujawniła się wada ogona. Jeden krąg się nie rozwinął i eHaker ma lekko zakrzywiony ogon. Weterynarz stwierdził, że to wada genetyczna. Włascicielka hodowli poinformowała mnie, że mogę odstąpić od umowy, mogę też wybrać innego psiaka […]

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Przy obecnych temperaturach chłodnik litewski to zupa idealna. Podaję wersję „uwspółcześnioną” wraz z jedną „kucharską tajemnicą” a w zasadzie zaleceniem. Owa „tajemnica” dobrego chłodnika, to – (podobnie jak w przepisie na rybę po grecku) – warzyw nie trzemy na tarce. Nawet na tej najgrubszej. Warto włożyć w przygotowanie chłodnika nieco pracy i warzywa pokroić „w zapałkę” (buraki, ogorki, rzodkiewka). Dwie maślanki (nie ma już prawdziwego zsiadłego mleka) i jeden jogurt grecki wlewamy do gara. Dodajemy jednego (w tym wypadku może być utarty) świeżego ogórka, ząbek czosnku, pieprz i miksujemy. Otrzymać powinniśmy nabiaławą „podstawę” o konsystencji gęstej smietany. Botwinkę (buraki z liśćmi) przygotowujemy w ten sposób, że buraki kroimy „na zapałkę” […]

Wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej

Wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej

Okręgowa Rada Adwokacka w Warszawie wraz z wydawnictwem Czarne serdecznie zaprasza na wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej autorki wyjątkowej książki „Złota Legenda Haliny Konopackiej”. Rozmowę z autorką poprowadzi adw. Katarzyna Gajowniczek-Pruszyńska, Wicedziekan Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie. Spotkanie odbędzie się we wtorek, dn. 18 czerwca br w siedzibie Rady, w sali im. H. Krajewskiego, o godz. 18:00. Podczas wieczoru książkę „Złota Legenda Haliny Konopackiej” będzie można zakupić książkę w cenie promocyjnej oraz uzyskać dedykację od autorki. Wydarzenie na FB Kup książkę na merlin.pl