Lasek Marceliński – wycinka drzew

Lasek Marceliński – wycinka drzew

Wycinka drzew w Lasku Marcelińskim w Poznaniu wzbudza uzasadniony niepokój mieszkańców, czy odbywa się zgodnie z prawem, z zasadami gospodarki leśnej i z ekologią. Jej rozmiary przerażają. Zakład Lasów Poznańskich w pierwszej reakcji na pytanie o wycinkę, poprosił o wskazanie jej dokładnej lokalizacji aby ustalić, czy jest to wycinka prowadzona przez Zakład, czy przez osoby prywatne dzierżawiące część lasku. To pytanie nas zmroziło, bo nie przypuszczaliśmy aby możliwa była dzierżawa „Marcelinka”. Dlatego niezwłocznie zwróciliśmy się do Zakładu Lasów Poznańskich z pytaniem jaka część Lasku Marcelińskiego jest wydzierżawiana. Czekamy na odpowiedź. Następnie przekazano nam, że jest to wycinka suchych gałęzi, które zagrażały spacerowiczom i rowerzystom a gdy pokazaliśmy zdjęcia stwierdzono, że […]

Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

„Więcej szczęścia daje ludzkości odkrycie nowej potrawy, niż odkrycie nowej planety.” Anthelme Brillat-Savarin „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej” – mała książeczka, która wywołała duże zamieszanie, a swemu autorowi zapewniła pierwszy i jedyny w historii awans z sędziego na tzw. Papieża Gastronomii. Brillat-Savarin opublikował ją w 1825 r. w wieku 70 lat – na rok przed śmiercią. Od tamtej pory do dziś dzieło jest biblią wszystkich smakoszy. A jak to z biblią bywa – niby wszyscy znają, ale niewielu przeczytało. Anthelme Brillat-Savarin, urodził się w departamencie Ain by jako nastolatek przenieść się do Burgundii. Tam w Dijon podejmuje studia prawnicze, chemiczne i medyczne. Po ukończeniu studiów wraca do rodzinnego […]

Makrela w agreście

Makrela w agreście

Co by nie mówić o Francuzach, do spożywania posiłków przywiązują ogromną wagę a sztukę kulinarną podnieśli na wyżyny. Są potrawy kuchni francuskiej, które wywarły wpływ na język francuski. Otóż agrest po francusku to groseille à maquereau, czyli w tłumaczeniu dosłownym porzeczka do makreli.  Zestawienie doskonałe. W Polsce makrela znana jest przede wszystkim w formie wędzonej i starszym smakoszom niezbyt dobrze się kojarzy z czasami słusznie minionymi; była bwiem rybą dosyć powszechnie dostępną i tanią, przez co uważana jest obecnie za rybę raczej poślednią. A niesłusznie, bo to ryba smaczna (choć tłusta), zaś podana w agreście jest po prostu arcydziełem kulinarnym i to stosunkowo prostym w przyrządzeniu. Świeże makrele są niekiedy […]

Dlaczego eHaker ?

Dlaczego eHaker ?

Dlaczego eHaker ? Bo wszystkie psiaki z tego miotu, zgodnie z regułami hodowli ZKwP, muszą być na „e” :-), natomiast Haker, bo jest pierwszym stworem, który potrafi mnie skutecznie odciągnąć od komputera. 🙂 Oczywiście to „e” pozostaje tylko w dokumentach; na co dzień tego „e” nie czytamy, po prostu jest Haker. eHaker ma już miesiąc.       Przodkowie: Mimo, że eHaker ma zacny rodowód, nie będzie psem wystawowym ani rasowym reproduktorem. W drugim tygodniu ujawniła się wada ogona. Jeden krąg się nie rozwinął i eHaker ma lekko zakrzywiony ogon. Weterynarz stwierdził, że to wada genetyczna. Włascicielka hodowli poinformowała mnie, że mogę odstąpić od umowy, mogę też wybrać innego psiaka […]

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Przy obecnych temperaturach chłodnik litewski to zupa idealna. Podaję wersję „uwspółcześnioną” wraz z jedną „kucharską tajemnicą” a w zasadzie zaleceniem. Owa „tajemnica” dobrego chłodnika, to – (podobnie jak w przepisie na rybę po grecku) – warzyw nie trzemy na tarce. Nawet na tej najgrubszej. Warto włożyć w przygotowanie chłodnika nieco pracy i warzywa pokroić „w zapałkę” (buraki, ogorki, rzodkiewka). Dwie maślanki (nie ma już prawdziwego zsiadłego mleka) i jeden jogurt grecki wlewamy do gara. Dodajemy jednego (w tym wypadku może być utarty) świeżego ogórka, ząbek czosnku, pieprz i miksujemy. Otrzymać powinniśmy nabiaławą „podstawę” o konsystencji gęstej smietany. Botwinkę (buraki z liśćmi) przygotowujemy w ten sposób, że buraki kroimy „na zapałkę” […]

Wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej

Wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej

Okręgowa Rada Adwokacka w Warszawie wraz z wydawnictwem Czarne serdecznie zaprasza na wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej autorki wyjątkowej książki „Złota Legenda Haliny Konopackiej”. Rozmowę z autorką poprowadzi adw. Katarzyna Gajowniczek-Pruszyńska, Wicedziekan Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie. Spotkanie odbędzie się we wtorek, dn. 18 czerwca br w siedzibie Rady, w sali im. H. Krajewskiego, o godz. 18:00. Podczas wieczoru książkę „Złota Legenda Haliny Konopackiej” będzie można zakupić książkę w cenie promocyjnej oraz uzyskać dedykację od autorki. Wydarzenie na FB Kup książkę na merlin.pl