Żydowski kawior

Żydowski kawior

Żydowski kawior, to tradycyjna potrawa szabasowa. Skąd wzięła się nazwa tego nie wie nikt; owo danie, to nic innego jak siekana wątróbka z cebulą i ugotowanymi jajkami a z prawdziwym kawiorem ma tyle samo wspólnego co Prawo i Sprawiedliwość z prawem i sprawiedliwością (czyli nic poza nazwą). Stwierdzenie, że żydowski kawior to siekana wątróbka z cebulką i ugotowanym jajkiem, jest jednak daleko idącym uproszczeniem; i to uproszczeniem mającym swoje konsekwencje, bowiem w sieci możemy wyszukać takie właśnie „uproszczone” przepisy. W istocie są to przepisy na pastę z wątróbki, bo prawdziwy żydowski kawior przyrządzamy tak: Trochę więcej niż pół kilograma gęsich wątróbek oczyszczamy i moczymy w źródlanej bardzo zimnej wodzie około […]

Kreplachy

Kreplachy

Ciasto robimy takie jak zwykle na pierogi. Kreplachy lepimy z kwadratów, po przekątnej „w trójkąty”. Farsz do kreplachów: mięso wołowe pieczone, wątróbka drobiowa podsmażona i uduszona, (można dodać posiekane jajko na twardo), cebula podsmażona, czosnek świeży, rodzynki i żurawina suszona, sól, papryka słodka, pieprz czarny mielony i koniecznie cynamon. Po ugotowaniu podsmażamy na złoty kolor na gęsim smalcu (na maśle też można – i moim zdaniem nawet smaczniejsze – ale wówczas nie będą już koszerne, bo zgodnie z ortodoksyjnymi zasadami nie wolno przygotowując potrawy, łączyć wyrobów mlecznych z mięsem). Kreplachy są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu (gdy tylko ugotowane można podać w barszczu, gdy podpieczone na osobnym talerzyku); ale najlepiej […]