Przygotowanie śledzi zawsze odbywa się w trzech etapach. Najpierw należy sledzie odsolić. Nie ma generalnej recepty jak długo i ile razy zmieniać wodę. Najważniejsze aby woda była bardzo zimna. Zatem śledzie zalewamy zimną wodą na trzy godziny. Sprawdzamy czy są już odsolone, po prostu próbując. Jeśli nadal – według naszego indywidualnego gustu – zbyt słone, zalewamy ponownie zimną wodą na kilka godzin. Najkrócej śledzie odsalałem trzy godziny; najdłużej dziewięć. Dobra rada: śledź nieco słony po odsoleniu powinien pozostać. Taki zupełny wymoczek przestaje smakować. Drugi etap to zamarynowanie śledzi w odpowiedniej zalewie. Takie do śmietany lub oleju są gotowe po odsoleniu. Ale my robimy śledzie z wiśniami. Przygotujmy marynatę: czwarta część […]
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
« paź | ||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 |

za wizytę na portalu
MacLawye®















Kancelarie Adwokackie
ul. Ogrodowa 10 lokal 3
61-821 Poznań
RPR 2744 SO w Poznaniu
ul. Szeherezady 3
60-195 Poznań

