Trzeci czwartek listopada

Trzeci czwartek listopada

Le Beaujolais Nouveau est arrive

Od 1985 roku – w każdy trzeci czwartek listopada – w tysiącach barów i restauracji na całym świecie próbuje się Beaujolais Nouveau. Czyli młodego wina z bieżących zbiorów – dopiero co nalanego do butelek.

Święto młodego wina ogłasza slogan – Le Beaujolais Nouveau est arrivé, Przybyło Nowe Beaujolais– który pochodzi z książki Rene Failleta pod tym samym tytułem opublikowanej w 1968 roku.

Region winiarski Beaujolais

Region winiarski jest stosunkowo niewielki – 22 000 hektarów winnic – jednak wyróżniają go dwie, charakterystyczne cechy:

  • odmiana winogron Gamay,
  • maceracja węglowa – szczególna metoda produkcji wina.

W regionie powstają głównie wina czerwone. Dla większości amatorów region jest znany z młodego wina Nouveau oraz gminnego Village, które stanowią ponad 75% całej produkcji wina w regionie. W regionie powstają także wina o wysokiej jakości – Crus de Beaujolais.

 

 

To trochę marketingowa sztuczka jak sprzedać sikacza. Ale pomysł się przyjął i od lat osiemdziesiątych ub.w. mamy „nową tradycję”.

W trzeci czwartek listopada przypada święto Beaujolais, kiedy po raz pierwszy oferuje się w sprzedaży wino z bieżącego rocznika. Termin jest usankcjonowany prawnie. Świętowanie rozpoczęcia sprzedaży beaujolais nouveau było kiedyś lokalną tradycją w barach w Lyonie, ale dzięki wysiłkom marketingowym moda rozpowszechniła się na cały świat. Wino szczególną popularnością cieszyło się pod koniec lat 70. XX wieku i w latach 80.

Beaujolais nouveau jest najbardziej znanym winem de primeur (nouveau), choć zgodnie z francuskim prawem winiarskim jeszcze z kilkudziesięciu francuskich apelacji można sprzedawać wina w tym samym roku, co winobranie, pod warunkiem oznaczenia ich jako primeur albo nouveau. Po 1 grudnia nie jest to obowiązkowe dla niektórych z nich. Podobne regulacje istnieją m.in. we Włoszech (novello) i Hiszpanii (joven).

Winiarze, producenci beaujolais nouveau promują swój produkt jako proste, lekkie, bezpretensjonalne wino, co wywołuje wzburzenie licznych krytyków, którzy oczekują czegoś więcej. W regionie Beaujolais produkowane są także liczne inne wina, nadające się do dłuższego leżakowania, a niektóre z nich mają prawo do własnych apelacji. Od jednej trzeciej do połowy wina z regionu jest produkowane w wariancie beaujolais nouveau.

Doskonały rocznik 2022

Region Beaujolais we Francji doświadczył wyjątkowego rocznika, co oznacza, że 2022 Nouveau — dostępne jak zawsze w trzeci czwartek listopada, czyli Beaujolais Nouveau Day — należą do najsmaczniejszych w historii. W ślepej degustacji Wine Spectator wina okazały się szczególnie soczyste, świeże i aromatyczne, o większej gęstości, niż jest to typowe dla tych zwykle lekkich win czerwonych.

„Dzięki jakości plonów uważam, że jest to najlepsza Nouveau, jaką kiedykolwiek stworzyliśmy” — mówi Bruno Bererd, który wraz ze swoim bratem Olivierem prowadzi Domaine de la Madone. „Podoba mi się równowaga: delikatne taniny, soczyste, jak Gamay powinien być, i złożone aromaty wiśni, fiołka i piwonii”.